Lupa-asiat

Oleskeluluvat ja EU-kansalaisen rekisteröityminen

Voit hakea oleskelulupaa tai oleskeluoikeuden rekisteröintiä Suomeen Maahanmuuttovirastosta. 
Jos tulet Suomeen EU-maiden tai Pohjoismaiden ulkopuolelta yli 90 päiväksi, sinun on haettava oleskelulupaa. 
Voit hakea oleskelulupaa työn, opiskelun, perhesiteen, paluumuuton tai muun syyn perusteella. 
Lue lisää eri oleskeluluvista ja hakuperusteista Maahanmuuttoviraston internet-sivuilta:
https://migri.fi/oleskelulupa
https://migri.fi/ensimmainen-oleskelulupa
https://migri.fi/jatkolupa
https://migri.fi/pysyva-oleskelulupa

Jos olet EU-valtion, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen, mutta sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Suomessa. Katso ohjeet, miten voit hakea rekisteröintiä Maahanmuuttovirastosta:
https://migri.fi/oleskeluoikeuden-rekisterointi

Jos olet Pohjoismaan (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalainen, rekisteröi oleskelusi Digi- ja väestötietovirastossa:
https://migri.fi/olen-pohjoismaan-kansalainen 
https://dvv.fi/ulkomaalaisen-rekisterointi

Jos olet Iso-Britannian kansalainen, lue oleskeluluvan hakemisesta täältä: https://migri.fi/brexit

Lahden Maahanmuuttovirasto palvelee asiakkaita ma-ke ja pe klo: 8.00–16.15 osoitteessa Kirkkokatu 12 D. Sinun pitää varata aika sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta, kun haluat asioida Maahanmuuttovirastossa: https://migri.vihta.com/. Kiireelliset asiat myös vuoronumerolla. Tarkista aukioloajat osoitteessa: https://migri.fi/palvelupisteet


Henkilötunnus ja Kela-kortti

Jos Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle oleskeluluvan tai oleskelukortin tai rekisteröi oleskeluoikeutesi, henkilötietosi rekisteröidään automaattisesti myös väestötietojärjestelmään. Samalla saat henkilötunnuksen. 
Huomioi, että rekisteröinti voidaan tehdä vain, jos hakemukseesi tehdään myönteinen päätös ja rekisteröinnin edellytykset täyttyvät.
Jos rekisteröinti väestötietojärjestelmään ei myönteisen päätöksen yhteydessä onnistu, voit Suomeen saavuttuasi pyytää rekisteröintiä jälkikäteen Digi- ja väestötietovirastolta https://dvv.fi/ulkomaalaisen-rekisterointi.

Voit hakea Kelan etuuksia ja Kela-korttia Kelan asiointipalvelussa. Jos et ole aiemmin hakenut etuuksia tai Kela-korttia ja olet muuttanut Suomeen, tee etuus- tai Kela-korttihakemuksen lisäksi ilmoitus Suomeen muutosta: https://www.kela.fi/ulkomailta-suomeen-pikaopas
https://www.kela.fi/kv-keskus


Asukkaaksi rekisteröityminen ja kotikunta

Kun olet muuttanut Suomeen, sinun täytyy käydä Digi- ja väestötietovirastossa rekisteröitymässä asukkaaksi. Sinun pitää tehdä muuttoilmoitus myös tilapäisestä Suomeen muutosta, jos asuminen kestää yli kolme kuukautta.

Jos muutat Suomeen asumaan vakituisesti vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi, sinulla voi olla oikeus kotikuntaan Suomessa. Tarvitset kotikunnan, jotta voit käyttää kaupungin tai kunnan palveluita, kuten terveydenhuoltoa ja päivähoitoa. Digi- ja väestötietovirastossa selvitetään, voidaanko sinulle rekisteröidä kotikunta ja onko sinulla oikeus kotikuntaan Suomessa. Jotta voisit saada kotikunnan Suomesta, sinun täytyy muuttaa Suomeen asumaan vakinaisesti. Jos asut Suomessa tilapäisesti, esimerkiksi muutat Suomeen opiskelun tai työn takia enintään yhdeksi vuodeksi, et tavallisesti voi saada kotikuntaa Suomesta. Digi- ja väestötietoviraston toimipiste Lahdessa on osoitteessa Kirkkokatu 12 B, 5. kerros. Tarkista aukioloajat osoitteessa https://dvv.fi/lahti


Ulkomaalaisen henkilökortti

Ulkomaalaisen henkilökortti myönnetään, jos sinulla on voimassa oleva oleskelulupa tai oleskelukortti, tai sinun oleskeluoikeutesi on rekisteröity ja sinulla on kotikuntalain mukainen kotikunta Suomessa ja tietosi on talletettu väestötietojärjestelmään.

Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi, mutta kuitenkin enintään sinun oleskelulupasi tai oleskelukorttisi voimassaoloajaksi. Voit hakea ulkomaalaisten henkilökorttia Poliisilta. Voit laittaa useimmat poliisin hakemusasiat vireille verkossa. Aina käyntiä poliisiasemalla ei tarvita.
Poliisin verkkopalvelu kertoo, jos sinun tulee asioida paikan päällä toimipisteessä. Katso linkki sähköiseen asiointiin https://asiointi.poliisi.fi/


Perheenyhdistäminen

Voit hakea perheenyhdistämistä, jos sinulla on esim. puoliso tai alaikäisiä lapsia. Kuka tahansa ei voi olla perheenjäsen, joten lue tarkasti ohjeet Maahanmuuttoviraston sivuilta, miten perheenyhdistämistä voi hakea ja miten perheenjäsenet on määritelty Suomen laissa:
https://migri.fi/perheenjasenelle
https://migri.fi/perheenjasenen-luokse-suomeen


Jos perheenjäsenesi oleskelee ulkomailla, hänen pitää jättää hakemukset kyseisen maan Suomen edustustossa. Tarkasta Ulkoministeriön sivuilta maakohtaiset ohjeet siitä, missä perheenjäsenesi pitää asioida oleskelulupahakemuksensa jättämiseksi:  https://um.fi/oleskelupa-suomeen

Kansalaisuus 

Jos haluat hakea Suomen kansalaisuutta, sinun pitää täyttää tietyt kansalaisuuden ehdot. Tarkista mitä Maahanmuuttovirasto vaatii, että voit hakea Suomen kansalaisuutta https://migri.fi/suomen-kansalaisuus.