Työ

Työnhaku ja CV

Hae avoimia työpaikkoja internetin, TE-toimiston, yritysten ja henkilöstövuokrausyritysten kautta. Laita hakusanaksi “avoimet työpaikat”. Sinulla pitää olla työnhakua varten CV eli ansioluettelo.
Voit halutessasi saada apua työpaikkojen etsinnässä, työnhaussa ja CV:n teossa monelta eri taholta. Voit löytää paljon tietoa eri työpaikoista ja työllistymistä edistävistä palveluista myös Facebookin, Twitterin, Instagramin ja LinkedInin kautta. 

Ohjaamo Lahti

Ohjaamossa voit saada ohjausta ja neuvontaa työnhaussa ja CV:n teossa, jos olet alle 30-vuotias ja asut Lahdessa. Käy tutustumassa Ohjaamon toimintaan: www.ohjaamolahti.fi. Ohjaamo siirtyi maaliskuun puolivälissä 2021 osaksi työllisyyden kuntakokeilua ja palvelut löytyvät Lahden palvelutorilta, Trion 2. kerros. Tarkista aukioloajat Ohjaamon internet-sivuilta. 

Hämeen TE-toimisto

TE-toimisto antaa yleistä ohjausta ja neuvontaa Lahden Palvelutorilla ma-pe klo 9.00–16.00.
Tarkista ajankohtaiset tiedot Lahden Palvelutorin internet-sivuilta: https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/palvelutori/palvelutorin-toimijat/
Hämeen TE-toimisto palvelee myös osoitteessa Kirkkokatu 12 klo: 9–16.00 https://toimistot.te-palvelut.fi/hame

Työllisyyden kuntakokeilu

Lahden seudulla alkoi työllisyyden kuntakokeilu 1.3.2021. Se kestää joulukuun 2024 loppuun saakka.
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvat Lahden lisäksi Asikkala, Hollola, Kärkölä ja Orimattila. Kokeilun piiriin kuuluu Lahden seudulla yli 11 000 asiakasta.

Kuntakokeiluihin siirtyvät ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kuntakokeiluun kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahan muuttaneet ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttöminä tai työvoimapalveluissa kokeilukuntien työ- ja elinkeinotoimistoissa. Kokeiluun siirtyvät TE-toimiston asiakkaat saavat tiedot TE-toimistolta.

Lisätietoa kuntakokeilusta: Työllisyyspalvelut - Lahti

Lahden OSKE 

Maahanmuuttajien verkostomainen osaamiskeskus -hanke, lyhyesti Lahden OSKE, tarjoaa apua työnhakuun ja opiskeluun maahanmuuttajataustaisille henkilöille. OSKE tarjoaa mm. työhönvalmennusta, osaamiskartoituksia, toteuttaa osaamisen tunnistamista ja tarjoaa ohjausta opintoihin sekä sujuvia polkuja työelämään. Tarvitset oleskeluluvan, jotta voit saada Lahden OSKE:n tarjoamia palveluja. Lahden OSKE:n palvelupiste on avoinna Trion Palvelutorilla maanantaista torstaihin klo: 10–15.
https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/palvelutori/asiointi-ja-neuvontapalvelut/maahanmuuttotyo/

Lahti TalentHub

Lahti TalentHub on kansainvälisten osaajien työllisyyttä yritysnäkökulmasta kehittävä ESR-rahoitteinen hanke. Tavoitteena on luoda kasvumahdollisuuksia Lahden alueelle yhdistämällä kansainvälistä osaamista ja työvoimaa sekä alueen työnantajia. Tavoitteen saavuttamiseksi kartoitetaan tarvittavaa ja etsittyä osaamista sekä tarjolla olevaa työvoimaa. TalentHub-projektin löydät Lahden Palvelutorilta: 
https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/lahti-talenthub/

Työpolku

Hämeen Setlementin hallinnoima TyöPolku tarjoaa yksilöllistä tukea kohti työelämää työkokeilujen, työhönvalmennuksen ja koulutushakujen avulla. Palvelut on kohdennettu TE-toimiston asiakkaista maahan muuttaneille ja romaneille. 

Osaamisen paikka

Osaamisen paikka –sivulta löydät tukea ja työvälineitä työllistymisen ja työllistämisen tueksi. Sivusto on kohdennettu erityisesti Päijät-Hämeen alueelle. https://osaamisenpaikka.fi/maahanmuuttajille/

Verokortti

Jos saat palkkaa tai muita tuloja Suomessa, tarvitset verokortin. Verokortin saat verotoimistosta, tai verohallinnon OmaVero-verkkopalvelusta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/

Ammattiliitot

Jos haluat, voit liittyä oman alasi ammattiliittoon. Ota yhteyttä oman työpaikan luottamusmieheen tai suoraan alasi ammattiliittoon. Ammattiliittoihin voi liittyä myös täyttämällä liittymislomakkeen liiton verkkosivuilla. Lue lisää: https://www.sak.fi/ammattiliitot

Työsuojelu

Työsuojelu tähtää hyvinvointiin ja turvallisuuteen työpaikoilla. Työsuojelun tavoitteena on ehkäistä, vähentää ja poistaa työtapaturmia, ammattitauteja sekä terveydelle vaarallista fyysistä ja psyykkistä kuormitusta. Tarpeen tullen, ota yhteyttä työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun tai soita valtakunnalliseen palvelunumeroon: https://www.tyosuojelu.fi/asiointi-ja-yhteystiedot/puhelinneuvonta

Maahan muuttaneiden työsuhdeneuvonta

Jos sinulla on työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia, voit ottaa yhteyttä maahan muuttaneiden työsuhdeneuvontaan. Neuvontaa antaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK. Voit saada neuvontaa, vaikka et olisi ammattiliiton jäsen. Lakimies vastaa esimerkiksi työsopimukseen, palkkaan, lomaoikeuteen tai työaikoihin liittyviin kysymyksiin. Ilmaista neuvontaa saa suomeksi tai englanniksi. Työsuhdeneuvonta on auki maanantaina kello 14–17, sekä tiistaina ja keskiviikkona kello 9–11 ja 12–15.
Puhelin: 0800 414 004
Sähköposti: workinfinland@sak.fi
https://www.sak.fi/tyoelama/maahanmuuttajat

TUKEA TYÖNANTAJILLE 

Työpaikkasuomi 

Osaamisen paikka –sivulta löydät tukea ja työvälineitä työllistymisen ja työllistämisen tueksi. Sivusto on kohdennettu erityisesti Päijät-Hämeen alueelle. www.osaamisenpaikka.fi