suomi
english
ruski
arabic

  Oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella voi jättää sähköisesti 10.11.2016

  Maahanmuuttoviraston tiedote 9.11.2016
  Oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella voi jättää sähköisesti 10.11. alkaen

  Voit hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella sähköisesti 10.11.2016 alkaen. Kun haet sähköisesti, sinun täytyy käydä paikanpäällä vain tunnistautumassa, mutta sitouduttava seuraamaan hakemuksen tilaa sähköisessä asiointipalvelussa.

  Näin teet sähköisen hakemuksen:
  1.Mene sähköiseen asiointipalveluumme: http://www.migri.fi/…/applications_for_a_residence_permit_o…
  2.Valitse ”Ensimmäinen oleskelulupa”, kun haet ulkomailla.
  3.Lue huolellisesti palvelun ohjeet ennen kuin alat täyttää hakemusta ja hakemuksen täyttämisen aikana.
  4.Hanki vaadittavat asiakirjat, laillista ne ja muuta ne sähköiseen muotoon.
  5.Luo käyttäjätunnus. Jokaisen täysi-ikäisen on luotava käyttäjätunnus itselleen. Vain huoltaja voi hakea oleskelulupaa alaikäisen lapsensa puolesta.
  6.Täytä hakemus huolellisesti. Lisäselvityspyynnöt hidastavat hakemuksen käsittelyä.

  Käy tunnistautumassa edustustossa

  Sähköinen hakemus vaatii edelleen käynnin Suomen edustustossa, jotta voimme varmistua hakijoiden henkilöllisyydestä ja ottaa lain vaatimat biometriset tunnisteet. Käy tunnistautumassa kolmen kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Ota mukaan sähköiseen palveluun jättämiesi asiakirjojen alkuperäiskappaleet ja passikuva. Lisäksi tarpeen vaatiessa sinun täytyy käydä edustustossa haastattelussa.

  Seuraa hakemuksen tilaa palvelussa

  Kaikkien täysi-ikäisten täytyy kirjautua sähköiseen asiointipalveluluun itse ja tehdä omat hakemuksensa. Kun hyväksyt palvelun käyttöehdot, sitoudut tähän.

  Seuraa hakemuksesi tilaa säännöllisesti kirjautumalla tilillesi. Jos pyydät apua hakemuksen täyttämiseen, pyydä auttajaa myös neuvomaan sinua, miten seuraat hakemuksesi tilaa.

  Jos tarvitsemme hakemuksen käsittelemiseksi lisätietoja, tieto selvityspyynnöstä tulee vain palveluun. Jos et vastaa selvityspyyntöön, hakemukseesi tehdään kielteinen päätös.

  Näet palvelusta hakemuksen käsittelytilanteen reaaliaikaisesti. Heti, kun päätös on tehty, se näkyy palvelussa tililläsi. Asiakaspalvelumme ei voi antaa sinulle yhtään enempää tietoa hakemuksen käsittelytilanteesta, kuin mitä Enter Finlandissa näkyy.

  Pakolaisen perheenjäsenellä oltava tiedot perheenkokoajan päätöksestä

  Jos Suomeen tullut perheenjäsenesi on tullut maahan turvapaikanhakijana tai kiintiöpakolaisena, sinulla on hakemusta jättäessä oltava seuraavat tiedot perheenjäsenesi päätöksestä:
  mikä on hän oleskelulupansa peruste (esim. turvapaikka, toissijainen suojelu)
  milloin hänen päätöksensä on tehty
  milloin hän on saanut päätöksen tiedoksi.

  Jos perheenjäsenesi on saanut pakolaisaseman 1.7.2016 tai sen jälkeen, voit hakea oleskelulupaa kolmen kuukauden kuluessa ilman toimeentulovaatimusta, jos perheenne on muodostettu ennen kuin turvapaikan saanut perheenjäsenesi on tullut Suomeen tai ennen perheenjäsenesi hyväksymistä pakolaiskiintiöön.

  Jätä hakemuksesi sähköisesti kolmen kuukauden sisällä siitä, kun perheenjäsenesi on saanut päätöksensä tiedoksi ja käytä ensimmäinen mahdollinen aika edustustossa tunnistautumiseen.

  Jos haet paperilomakkeella, katso ohjeet täältä http://www.migri.fi/…/kansainvalista_suojelua_saaneen_perhe…

  Ohjevideo Enter Finlandin käytöstä http://www.migri.fi/…/enterfinland_-_sahkoinen_a…/video-ohje

  Käy jatkossa tunnistautumassa kolmen kuukauden kuluessa sähköisen hakemuksen jättämisestä

  Sähköisen hakemuksen määräaika tunnistautumassa käymiselle pitenee kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Muutos tulee voimaan 10.11.2016.

  Kun olet jättänyt hakemuksen Enter Finland -palveluun, käy tunnistautumassa kolmen kuukauden kuluessa. Hakemus siirtyy käsittelyjonoon heti, kun olet käynyt tunnistautumassa.

  Muutoksella halutaan helpottaa asiakkaiden asiointia, koska monissa Suomen edustustoissa on ruuhkaa. Voit aina käyttää ensimmäisen mahdollisen ajan tunnistautumiseen. Jos et saa aikaa kolmenkaan kuukauden sisällä, varaa ensimmäinen mahdollinen aika ja lähetä meille selvitys tilanteestasi palvelun kautta.

  Muutos koskee myös niitä hakijoita, jotka ovat jättäneet hakemuksensa Enter Finlandissa mutta eivät vielä ole käyneet tunnistautumassa. Jos siis jätit hakemuksesi 9.11.2016, on viimeinen päivä tunnistautumassa käymiselle 9.2.2017.

  Muutos on päivitetty Enter Finland -palvelun käyttöehtoihin. Samalla käyttöehtoja päivitettiin myös esimerkiksi asiointitiliä koskevan ohjeistuksen osalta.

  Missä tunnistaudutaan?

  Jos olet ulkomailla, varaa aika tunnistautumiselle Suomen edustustoon.

  Jos olet Suomessa, käy tunnistautumassa poliisilaitoksella vuoden 2016 loppuun ja vuoden 2017 alusta Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

  Jos jätät hakemuksesi Enter Finlandiin vuoden 2016 puolella, muuttaa palvelu automaattisesti asiointipaikkasi vuodenvaihteessa niin, että valitsemasi poliisilaitos muuttuu lähimmäksi Maahanmuuttoviraston palvelupisteeksi.

  Ota mukaan tunnistautumiskäynnille passi, sähköiseen asiointipalveluun liittämiesi asiakirjojen alkuperäiskappaleet sekä passikuva.